SItoA-5.2.0 Official

Plugins linking to this thread: (hide)

SItoA 5.2.0Author: Jens Lindgren
Updated Feb 6th 2019 — Steven Caron, Stefano Januzzo and lead author Jens Lindgren just published a new official release of SItoA, the Sofimage to Arnold Plugin.

The list of new and updated features is long and includes Arnold denoiser (noice) (since 5.1.0) Nvidia OptiX denoiser (5.1.0) Adaptive sampling (5.1.0) Progressive rendering (5.1.0) AOV shaders (5.0.1) Cryptomatte (5.2.0) Color managers (5.0.0) OCIO (5.0.0) NPR - Non-physical rendering mode including new toon shader (5.1.0) Stats and profiling (5.1.0)

Many shaders were added or updated, for example car_paint, cell_noise, layer shaders. Find the full list of updates here at the project's github releases page.

The release includes the Linux version of the plugin. For more information and hints on how to use Cryptomatte with Arnold, also see Rachid Hadj Abderrahmane's 5.1.1 release further down on this page

New plugins, tools etc.
Jenus
Posts: 22
Joined: 15 Jul 2009, 18:19
Location: Sweden

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by Jenus » 22 Mar 2019, 13:36

oldfield wrote:
10 Feb 2019, 00:22
Well, I recently noticed that OpenGL Display PPG of the material does not show up when standard_surface is connected to it. Also standard_surface ppg redraws slowly. Can someone reproduce it?
The OpenGL PPG not showing is a bug. I will fix that if possible or go back to old behavior if it's not possible.
As for the slow drawing, that's just because the standard_shader is HUGE. It has so many PPG items. The Softimage way would be to use tabs in the shader PPG. That might speed things up a bit. I will do a test.
Thanks for finding these!

MKXSI
Posts: 21
Joined: 13 Feb 2019, 16:27

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by MKXSI » 22 Mar 2019, 14:50

FXDude wrote:
21 Mar 2019, 18:49
Hi,

In regards to possible issues, you may also want to post them there :: https://github.com/Autodesk/sitoa/issue ... is%3Aissue

In other news, they have just impelemented support for shader "operators"!

~o)
Posted an image on Github.
Thanks!

Jenus
Posts: 22
Joined: 15 Jul 2009, 18:19
Location: Sweden

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by Jenus » 03 May 2019, 15:41

Sorry for taking so long but we found quite a few nasty bugs in SItoA that started to show with Arnold 5.3.
Anyway, here's a beta for SItoA 5.3.0 using Arnold 5.3.0.2 (windows only). Please test it and report any issues. Final release will come after at least one more Arnold Core bugfix has been released.
https://www.dropbox.com/s/u71eruq0akanr ... addon?dl=0

New Features
  • Operators (on passes, not on procedurals yet)
  • GPU Rendering
  • New Adaptive AA
  • Visible area lights
  • standard_surface changes: Coat Anisotropy added, Transmission Extra Roughness can have negative values
  • New uv_projection shader
  • New matrix_interpolate shader
  • Autobump Visibility
  • Ignore Motion and Instantaneous Shutter
SItoA specific enhancements
  • General support for Shader Parameter Arrays
  • closure shader is now bypassed and no longer exported to Arnold. This was a necessity to get GPU to work. But this is actually a very good thing and it will also make .ass files from Softimage more compatible with other DCCs.
  • New Enlarge buckets in progressive IPR option that makes the buckets larger when rendering progressive (only in Render Region). See #67 for more information.
  • standard_surface is now added to Scene_Material onn new scenes and default light is brighter with a little soft shadow.
  • 4 new tests in testsuite for Operators, Visible area lights, Autobump visibility and GPU rendering
Bug Fixes
  • Couldn't inspect Material
  • Several Strand issues fixed
Known Issues
SItoA crashes on some machines when trying to get a license from Autodesk License Manager (FlexLM). It's currently unknown what's causing this. RLM licenses work fine.
If you get this crash/bug, please let me know.

User avatar
rray
Moderator
Posts: 1675
Joined: 26 Sep 2009, 15:51
Location: Bonn, Germany

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by rray » 03 May 2019, 16:51

Known Issues
SItoA crashes on some machines when trying to get a license from Autodesk License Manager (FlexLM). It's currently unknown what's causing this. RLM licenses work fine.
If you get this crash/bug, please let me know.
I get a crash right before a render starts (region, preview doesn't matter)
5.3 and 5.2 have that issue, 5.2 beta was the last version that worked fine for me.

I use FlexLM. I tried turning it off so it should render with watermark, but it still get the crashes

Let me know if/how I could help.

Image
softimage resources section updated Feb 7 2019

Jenus
Posts: 22
Joined: 15 Jul 2009, 18:19
Location: Sweden

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by Jenus » 03 May 2019, 17:01

If you enable "Skip license check" you can render.
The thing is, not all machines show this bug. That makes it really hard to find what's causing it. But thanks for the screenshot, that might be helpful.

User avatar
rray
Moderator
Posts: 1675
Joined: 26 Sep 2009, 15:51
Location: Bonn, Germany

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by rray » 03 May 2019, 17:03

I tried "Skip license check" still getting a crash. I'll check if it's the same stack trace
sorry what I tried was "abort on licese fail"
Last edited by rray on 03 May 2019, 17:08, edited 1 time in total.
Reason: misinformation ;()
softimage resources section updated Feb 7 2019

User avatar
rray
Moderator
Posts: 1675
Joined: 26 Sep 2009, 15:51
Location: Bonn, Germany

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by rray » 03 May 2019, 17:06

now it worked, thanks! I'll see if changing some environment variables will help
softimage resources section updated Feb 7 2019

Jenus
Posts: 22
Joined: 15 Jul 2009, 18:19
Location: Sweden

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by Jenus » 03 May 2019, 17:46

Btw, the first time you try to render with GPU it will take a long time for the render to start. That's because the shaders need to be cooked first. Just wait for that to complete! If you abort during this process, you have to restart Softimage and start again.

User avatar
rray
Moderator
Posts: 1675
Joined: 26 Sep 2009, 15:51
Location: Bonn, Germany

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by rray » 03 May 2019, 18:13

Could the crash be because of my license? It's the latest one downloaded from the AD website (still on maintenance) but it says,

Users of 86985ARNOL_2018_0F: (Total of 1 license issued; Total of 0 licenses in use)

so, 2018

shouldn't it be 2019? Does anybody else use FlexLM?
softimage resources section updated Feb 7 2019

Jenus
Posts: 22
Joined: 15 Jul 2009, 18:19
Location: Sweden

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by Jenus » 03 May 2019, 18:23

I don't think it has anything to do with the actual license. It's a bug introduced in Arnold 5.2.2.0 that has gone unnoticed until now. You can follow along here https://github.com/Autodesk/sitoa/issues/74
We have 10 Arnold licenses on FlexLM, so you're not alone in using that. I will try and get AD to fix it and I really hope they do.

User avatar
rray
Moderator
Posts: 1675
Joined: 26 Sep 2009, 15:51
Location: Bonn, Germany

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by rray » 03 May 2019, 18:31

Thanks for that!
Shouldn't it affect Maya and Max too if it's in ai.dll? I'll try to reproduce it on Maya (although the latest Arnold probably won't work with my 2016 Maya version any more)
softimage resources section updated Feb 7 2019

Jenus
Posts: 22
Joined: 15 Jul 2009, 18:19
Location: Sweden

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by Jenus » 03 May 2019, 21:19

It seems to be a bug that's only happening in Softimage :(
Is your license served locally or from the network?

User avatar
rray
Moderator
Posts: 1675
Joined: 26 Sep 2009, 15:51
Location: Bonn, Germany

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by rray » 03 May 2019, 21:53

It's a network license, Server and XSI a running all on one PC

I'll be posting here too https://github.com/Autodesk/sitoa/issues/74

...for anyone affected by this but check that github threads there are some (nasty) workarounds
Found a way .. once again yet hackier 😵. Use a hexeditior like HxD to search for the string "adlmint.dll" inside AdClmHub_1.dll. Rename it there and rename the dll itself then Arnold will use the renamed one and it will work.

Not sure if a patched dll like this may be distributed though
Last edited by rray on 04 May 2019, 19:26, edited 1 time in total.
softimage resources section updated Feb 7 2019

MKXSI
Posts: 21
Joined: 13 Feb 2019, 16:27

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by MKXSI » 10 May 2019, 10:53

Great job! working fine for me, only issue is not recognizing AMD GPU

User avatar
Rork
Posts: 1359
Joined: 09 Jul 2009, 08:59
Location: Close to The Hague, Netherlands

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by Rork » 10 May 2019, 12:47

That's because it's a AMD GPU.....
SI UI tutorials: Toolbar http://goo.gl/iYOL0l | Custom Layout http://goo.gl/6iP5xQ | RenderManager View http://goo.gl/b4ZkjQ
So long, and thanks for all the Fish!!

MKXSI
Posts: 21
Joined: 13 Feb 2019, 16:27

Re: SItoA-5.2.0 Official

Post by MKXSI » 10 May 2019, 13:56

True that