PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Plugins linking to this thread: (hide)

PhysX Fluid SimulationAuthor: Oleg Bliznuk
This ICE compound wraps a CUDA implentation of the SPH fluid algorithm and allows a very fast particle simulation of fluids on NVidia GPUs. CPU mode is also available, also rather fast and not limited by the available GPU RAM. CPU mode can be used as the default mode or as a fallback mode.

See the si-community thread linked below for details and tips on using this compound. Here's a test video by Tekano with 2 million particles.

local backup: Waterfall_FX.rar

Discussions about SOFTIMAGEs© Interactive Creative Environment©
Post Reply
User avatar
Tekano
Posts: 488
Joined: 09 Jun 2009, 14:49
Location: London, UK

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by Tekano » 23 Jan 2012, 00:18

a quick question.. how to tell if physx is enabled on GPU? I often reach a stage of fiddling around where ticking the box on enable gpu has absolutely no effect, where some scenes it does. is there any easy way to tell that gpu is in uses?
Gossip is what no one claims to like, but everybody enjoys.

User avatar
Mr.Core
Posts: 145
Joined: 10 Aug 2011, 12:35
Skype: giga-core
Location: Kharkov, Ukraine

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by Mr.Core » 23 Jan 2012, 09:58

You must get this message in script editor after first frame:
// INFO : || CUDA Manager Is Obtained! Created PhysX World!

iamVFX
Posts: 697
Joined: 24 Sep 2010, 18:28

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by iamVFX » 23 Jan 2012, 17:39

Hirazi Blue wrote:Could you please implement "CUDA accelerated Rigid Bodies" next? =))
The funny thing is - in 2012.5 it's already accelerated

Image

User avatar
Hirazi Blue
Administrator
Posts: 4911
Joined: 04 Jun 2009, 12:15

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by Hirazi Blue » 23 Jan 2012, 17:44

I was talking/joking about the well-advertised but apparently not-implemented
"CUDA Accelerated PhysX Rigid Bodies", obviously.
And the Bullet-node only does ICE RBD, or not?
:-\
...

iamVFX
Posts: 697
Joined: 24 Sep 2010, 18:28

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by iamVFX » 23 Jan 2012, 17:49

Hirazi Blue wrote:I was talking/joking about the well-advertised but apparently not-implemented "CUDA Accelerated PhysX Rigid Bodies", obviously
Ya I get it. But now it's seems actually works. Not for the Phys-eX of course

User avatar
TwinSnakes007
Posts: 316
Joined: 06 Jun 2011, 16:00

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by TwinSnakes007 » 26 Jan 2012, 00:01

Mr. Core,

If you where able to write a ICE node that can talk to the GPU, then doesnt that mean that GPU accelerated ICE nodes are also possible?

User avatar
Mr.Core
Posts: 145
Joined: 10 Aug 2011, 12:35
Skype: giga-core
Location: Kharkov, Ukraine

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by Mr.Core » 26 Jan 2012, 00:13

>>If you where able to write a ICE node that can talk to the GPU, then doesnt that mean that GPU accelerated ICE nodes are also possible?

It is possible to implement probably anything that you can do in stand-alone apps, include OpenCL and cuda support and as a result - accelerated nodes. From the ICE node you can just call some functions which are located outside simage

User avatar
gustavoeb
Moderator
Posts: 586
Joined: 21 Jul 2010, 00:33
Skype: gustavoboehs

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by gustavoeb » 26 Jan 2012, 04:42

I wonder if guys at Autodesk can do something like that and pass some of the stuff in ICE to the GPU... Guys at Fabric-Engine claim to have done it (and inside a web browser!!!) and they are (for the most part) ex-SI guys with a lot of ICE experience...

Who knows

mamali132002
Posts: 9
Joined: 23 Jan 2012, 16:20

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by mamali132002 » 26 Jan 2012, 17:36

hi mr.core
thanx a lot for ur great work
i have problem for install ur plugin. i have softimage xsi 2012 , i put the px_dlls in C:\Program Files\Autodesk\Softimage 2012\Application\bin and after that i run xsi and in pluginmanager / workgroups i connect application folder to xsi , when i want to open ur test scenes xsi show me an red error message the plugin is not installed .

can u help me please ?

thank u so much

User avatar
origin
Posts: 619
Joined: 09 Jun 2009, 11:59
Location: warsaw

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by origin » 27 Jan 2012, 20:36

You need to connect whole folder structure. That is, put everything that was in zip file in some folder, and connect this folder as workgroup.

mamali132002
Posts: 9
Joined: 23 Jan 2012, 16:20

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by mamali132002 » 27 Jan 2012, 21:24

hi origin , thank u for reply , i do that but i got that error again , see this pic please "
Image

User avatar
Hirazi Blue
Administrator
Posts: 4911
Joined: 04 Jun 2009, 12:15

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by Hirazi Blue » 27 Jan 2012, 21:38

Just guessing, but could it be, you haven't got the Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package (x64) installed?
...

User avatar
xsisupport
Posts: 713
Joined: 09 Jun 2009, 11:02
Location: Montreal Canada
Contact:

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by xsisupport » 27 Jan 2012, 22:57

mamali132002 wrote:hi origin , thank u for reply , i do that but i got that error again , see this pic please "
Is there anyone who doesn't have Arnold?
// Steve Blair
// "You're not a runner, you're just a guy who runs" -- my wife
//
// My Blogs: Arnold | Softimage

mamali132002
Posts: 9
Joined: 23 Jan 2012, 16:20

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by mamali132002 » 27 Jan 2012, 23:44

Just guessing, but could it be, you haven't got the Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package (x64) installed?
no i got that and already installed in my pc .

User avatar
Tekano
Posts: 488
Joined: 09 Jun 2009, 14:49
Location: London, UK

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by Tekano » 28 Jan 2012, 02:21

Mr.Core wrote:You must get this message in script editor after first frame:
// INFO : || CUDA Manager Is Obtained! Created PhysX World!
thanks, but I get this message:

' INFO : ICE PHYSX SPH: Succefully created PxWorld!

no mention of cuda , perhaps Ive managed to install the ICE compound but not the dll? I cant see the dll anywhere in the plugins

** EDIT *** UPDATE ***

ok I disabled the previous workgroup, downloaded again the archive, made a new waterfall FX workgroup and now I have 2 versions , one under Px2Si called PhysX simulate SPH and another under ICE PhysX - GigaCoreFX called PhysX simulate Fluid they are both the same compound although the Px2Si version has no execute node only outputs positions.

regardless of this , something seems to have worked - am now getting 60 fps with GPU enabled and reach only 20fps without and when enabled, have the message

' INFO : || CUDA Manager Is Obtained! Created PhysX World!

fantastic! :D
Last edited by Tekano on 28 Jan 2012, 02:59, edited 4 times in total.
Gossip is what no one claims to like, but everybody enjoys.

User avatar
rray
Moderator
Posts: 1388
Joined: 26 Sep 2009, 15:51
Location: Bonn, Germany
Contact:

Re: PhysX Fluid Simulation in Softimage ICE

Post by rray » 28 Jan 2012, 02:33

Thanks for making this available. Hope i get to try soon.
Softimage Resources section (formerly known as rray.de/xsi) updated Oct 01 2017

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest